Data wpisu: 31.05.2022
Zdjęcie do wpisu Jak nie marnować żywności ?

Dnia 30 maja 2022 roku uczniowie klas: I TAK, III TBg, II TAKTB uczestniczyli w pogadance nt. „ Jak nie marnować żywności”. Pogadankę przeprowadziła pani Małgorzata Bartkiewicz, specjalista w dziedzinie ekologii. Pogadanka odbyła się w ramach LIFE – IP EKOMAŁOPOLSKA „Wdrażanie Regionalnego Planu Działań dla Klimatu i Energii dla województwa małopolskiego”. Miała na celu zwiększyć wśród młodzieży szkolnej ogólną świadomość nt. zakupu, przechowywania żywności,

aby w ten sposób ograniczyć jej marnotrawienie. Można się było dowiedzieć m. in., że na jednego mieszkańca Polski przypada 250 kg zmarnowanej żywności. Dlatego tak istotnym jest szerzenie wśród młodzieży postawy odpowiedzialności również w kwestii ekologii.
Pogadanka wpisuje się w działania podejmowane na rzecz bezpieczeństwa wśród młodzieży w ramach Zintegrowanej Polityki Bezpieczeństwa w szkole w roku szkolnym 2021/2022.